Pokonaj Alergię - Bożena Kropka

Dostępność: brak towaru
Cena: 89,00 zł 89.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Bożena Kropka jest dietetykiem i promotorem zdrowia oraz autorka takich bestsellerów, jak „Pokonaj alergię”, „Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą”, „Ugotuj sobie zdrowie. Najskuteczniejsza dieta rotacyjna”. Napisała również poradniki dla dzieci: „Mieszkanka chatki na moczarach” oraz „Żywieniowe triki na lepsze wyniki”.

W poradniku „Pokonaj alergię”, którego pierwsze wydanie ukazało się 2009 roku, opisała swój autorski program „6 kroków wyjścia z alergii”.

Od 18 lat zajmuje się pacjentami z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami.

Więcej informacji znajdziesz na stronie www.bozenakropka.pl

 

 Jakie są założenia programu „6 kroków wyjścia z alergii?

 

Program „6 kroków wyjścia z alergii” ma działanie immunomodulujące. Co to znaczy?

 

Z jednej strony, stosując się do zaleceń programu 6 kroków, możemy ustabilizować układ immunologiczny, który przestaje reagować nadwrażliwością na pokarm, pyłki, jad owadów, czy roztocza. A stabilny układ immunologiczny przestaje atakować komórki własnego organizmu.

A z drugiej strony, wykonując zalecenia programu 6 kroków, wzmacniamy układ immunologiczny, który zaczyna zwalczać infekcje wirusowe, bakteryjne czy pasożytnicze.

 

 Komu pomaga ja zalecenia programu „Sześć kroków wyjścia z alergii”?

Chorym, którzy cierpią na:

  • atopowe zapalenie skóry (AZS) o bardzo ostrym przebiegu;
  • alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe, niejednokrotnie postacie wstrząsowe;
  • alergie na jad owadów, alergie kontaktowe, alergie na pyłki;
  • choroby wynikające z autoagresji.

oraz

  • dzieciom cierpiącym na schorzenia ze spektrum autyzmu, a także dorosłym z objawami depresji i schizofrenii;
  • parom cierpiącym na niepłodność.

 

Prezentowane wydanie poradnika „Pokonaj alergię”

 obejmuje następujące tematy:

Część 1. Marsz alergiczny przybliża temat rozwoju marszu alergicznego. Dowiesz się, jakie są najczęściej występujące mechanizmy odpowiedzialne za rozwój alergii. Poznasz wybrane choroby, których przyczynami są alergia i nietolerancja pokarmowa. Zdarza się, że szukamy przyczyny swoich schorzeń przez wiele lat, a one często leżą przed nami, na naszym talerzu.

 Część 2. Program „Sześć kroków wyjścia z alergii” Przedstawione są w  niej konkretne działania likwidujące marsz alergiczny:

Krok 1. Regeneracja jelit. W tym rozdziale przeczytasz o warunkach regeneracji jelit oraz o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo przeprowadzana dieta bezglutenowa, tak, aby dokonać regeneracji jelit i nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Dowiesz się, czy chorujesz na trwałą, czy nabytą nietolerancję glutenu. Poznasz choroby, których przyczyną jest nieprzestrzeganie zaleceń diety bezglutenowej. Zapoznasz się też z  prawidłowo przeprowadzoną dietą bezmleczną oraz bezcukrową, dowiesz się, jak przeprowadzić diagnostykę alergii i nietolerancji pokarmowych, a także poznasz zalecenia diety rotacyjnej, która pomaga w alergiach na wiele produktów.

Krok 2. Likwidacja pseudoalergii. W tym rozdziale dowiesz się, jak u alergika bezpiecznie zlikwidować obciążenia pasożytnicze, bakteryjne, wirusowe. Zaskoczy Cię informacja na temat patogenów, które mogą występować w przypadku osłabienia układu odpornościowego, co często dzieje się w alergiach. Poznasz bezpieczny dla alergika program przeciwgrzybiczy. Dowiesz się, jakie produkty powodują reakcje pseudoalergiczne.

Krok 3. Profilaktyka przeciwastmatyczna. W  tym kroku przedstawiam zalecenia przeciwastmatyczne, które zapobiegają rozwojowi alergii na roztocza lub pyłki.

Krok 4. Detoksykacja organizmu. Obecnie popularne stały się diety detoksykacyjne: głodówki, monodiety, posty, leczenie ziołami. W tym kroku omawiam, w jaki sposób proces detoksykacji jest dla alergika bezpieczny.

Krok 5. Nabywanie tolerancji na produkty szkodliwe. Dowiesz się, jak wprowadzać pokarmy, które Cię wcześniej uczulały.

 Krok 6. Utrzymanie efektów programu. W tym rozdziale omawiam elementy utrzymania efektów programu „Sześć kroków wyjścia z alergii”. Dowiesz się, jaki rodzaj ruchu jest bezpieczny dla alergika. Poznasz bardzo proste ćwiczenia (np. koherencja serca), które wyciszą Twój układ nerwowy.

Część 3. Kuchnia naturalna według programu „Sześć kroków wyjścia z alergii” W tej części omawiam produkty kuchni naturalnej, którą opracowałam według programu, i ich wpływ na zdrowie alergika.

Natomiast w  części 4. Przepisy kuchni naturalnej podaję opracowane przez siebie przepisy z zakresu diety rotacyjnej, które znacznie ułatwią układanie jadłospisu. Proponowane potrawy są proste, szybkie i tanie. Mam nadzieję, że zdjęcia, które ilustrują niektóre dania, będą dla Czytelnika inspiracją.

 

Spis treści

Przedmowa......................... 11

Podziękowania......................... 13

Wykaz skrótów......................... 14

Wstęp......................... 15

Jak powstał program „Sześć kroków wyjścia z alergii”...................... 15

Dlaczego napisałam nową wersję poradnika „Pokonaj alergię?”...................... 16

Część 1. Marsz alergiczny – cichy zabójca......................... 21

Rozdział 1. Nadwrażliwość pokarmowa....................... 23

Podział w zależności od przyczyny...................... 23

Charakterystyka objawów...................... 24

Czynniki sprzyjające powstawaniu nadwrażliwości pokarmowych...................... 27

Schemat rozwoju marszu alergicznego...................... 29

Parametry świadczące o toczących się stanach zapalnych w organizmie...................... 35

Rozdział 2. Przewodnik po wybranych chorobach wynikających z marszu alergicznego. Przyczyny i leczenie 37

Atopowe zapalenie skóry...................... 37

Alergiczny nieżyt nosa...................... 40

Alergiczne zapalenie zatok przynosowych...................... 41

Astma...................... 42

Anafilaksja jamy ustnej...................... 48

Pyłkowica...................... 48

Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa...................... 50

Nieswoiste zapalenie jelit: choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz nieokreślone zapalenie okrężnicy 52

Reumatoidalne zapalenie stawów...................... 52

Choroba Hashimoto...................... 54

Wybrane choroby z autoagresji...................... 57

Podsumowanie...................... 58

Rozdział 3. Przewodnik po wybranych lekach stosowanych w leczeniu alergii 59

Inhibitory pompy protonowej...................... 59

Kortykosteroidy...................... 60

Leki przeciwreumatyczne i przeciwzapalne...................... 60

 

Antybiotyki........................ 61

Leki przeciwhistaminowe........................ 62

Podsumowanie........................ 62

Rozdział 4. Schorzenia jelit – główna przyczyna rozwoju marszu alergicznego 63

Zanik kosmków jelita cienkiego........................ 64

Zespół nieszczelnego jelita........................ 68

Zaburzona flora bakteryjna jelit........................ 70

Podsumowanie........................ 71

Część 2. Program „Sześć kroków wyjścia z alergii”........................... 73

Krok 1. Regeneracja jelit......................... 77

Szczelność jelit........................ 77

Dieta bezglutenowa........................ 78

Celiakia........................ 85

Dieta bezmleczna........................ 91

Dieta bezcukrowa........................ 97

Inne alergeny i sposoby ich eliminacji...................... 100

Metody diagnostyki alergenów...................... 104

Testy z krwi, panele alergiczne oraz testy na nietolerancje pokarmowe...................... 105

Dieta rotacyjna...................... 107

Suplementacja dla jelit...................... 112

Krok 2. Likwidacja pseudoalergii....................... 117

Pseudoalergia, nietolerancja histaminy...................... 117

Likwidacja pasożytów, bakterii, wirusów, grzybów...................... 124

Wpływ wirusów na choroby alergiczne...................... 127

Bakterie pogłębiające objawy alergiczne...................... 130

Wpływ pleśni oraz drożdżaków na stan zdrowia alergika...................... 134

Syndrom chorego budynku (SBS)...................... 137

Drożdżak Candida – diagnostyka i leczenie...................... 139

Krok 3. Wprowadzenie profilaktyki przeciwastmatycznej....................... 147

Krok 4. Detoksykacja organizmu....................... 149

Na czym polega detoksykacja organizmu...................... 149

Bezpieczna detoksykacja dla alergika – równowaga kwasowo-zasadowa...................... 150

Choroby wynikające z zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej...................... 155

Insulinooporność/cukrzyca...................... 156

Zalecenie żywieniowe...................... 157

Inne terapie detoksykacyjne...................... 158

Krok 5. Nabywanie w miarę upływu czasu tolerancji na pokarmy

szkodliwe..................... 163

Krok 6. Utrzymanie efektów leczniczych programu....................... 165

Dbaj o równowagę emocjonalną...................... 172

 

Relacje partnerskie. Kto kocha, ten rozmawia – o wszystkim... 176

Sen – ostatni element układanki utrzymania efektów programu.... 182

Składniki mineralne w diecie alergika.................... 182

Witaminy w diecie alergika.................... 195

Część 3. Kuchnia naturalna według programu „Sześć kroków

wyjścia z alergii”....................... 211

Rozdział 1. Informacje ogólne.......... 213

Co to jest żywność wysokoprzetworzona?.................... 213

Węglowodany w kuchni naturalnej.... 214

Wolne rodniki – wpływ na zdrowie alergika....... 215

Dieta eliminacyjna a niedobory składników odżywczych niezbędnych

do usuwania wolnych rodników i poprawy stanu zdrowia................ 216

Rozdział 2. Superżywność w diecie alergika..................... 219

Zupy w diecie alergika....... 219

Glony morskie w diecie alergika....... 219

Drożdże w diecie alergika.................... 221

Rozdział 3. Zioła i przyprawy w diecie alergika..................... 222

Sól.............. 222

Dodatki....... 222

Zioła........... 223

Rozdział 4. Warzywa i owoce.......... 224

Warzywa liściaste....... 225

Warzywa korzenne i rzepowate... 228

Warzywa owocowe.... 228

Technologia przygotowywania warzyw....... 228

Sposoby podania warzyw.................... 229

Owoce........ 232

Rozdział 5. Kasze i zboża w diecie alergika..................... 233

Produkty zbożowe występujące w kuchni niealergizującej.................... 233

Rozdział 6. Suche rośliny strączkowe w diecie alergika..................... 237

Rośliny strączkowe w diecie niealergizującej.................... 237

Rozdział 7. Białka w diecie alergika........ 241

Białka roślinne.................... 241

Inne polecane źródła białka.................... 241

Jajka w diecie alergika....... 242

Rozdział 8. Tłuszcze w diecie alergika..................... 243

Właściwości tłuszczów.... 243

Procesy zachodzące podczas przechowywania tłuszczów.... 244

Nasiona i orzechy w diecie alergika.................... 246

Rozdział 9. Jak ułatwić sobie pracę w kuchni..................... 248

 

Część 4. Przepisy......................... 251

Dieta rotacyjna....................... 253

Dzień 1.......... 255

Dzień 2.......... 296

Dzień 3.......... 317

Dzień 4.......... 340

Rozdział nieobowiązkowy......................... 368

Relacje pacjentów......................... 374

Literatura......... 385

 

 

 

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl