Pokonaj Alergię - Bożena Kropka
Opis
Bożena Kropka jest dietetykiem i promotorem zdrowia oraz autorka takich bestsellerów, jak „Pokonaj alergię”, „Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą”, „Ugotuj sobie zdrowie. Najskuteczniejsza dieta rotacyjna”. Napisała również poradniki dla dzieci: „Mieszkanka chatki na moczarach” oraz „Żywieniowe triki na lepsze wyniki”.
W poradniku „Pokonaj alergię”, którego pierwsze wydanie ukazało się 2009 roku, opisała swój autorski program „6 kroków wyjścia z alergii”.
Od 18 lat zajmuje się pacjentami z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami.
Więcej informacji znajdziesz na stronie www.bozenakropka.pl
Jakie są założenia programu „6 kroków wyjścia z alergii?
Program „6 kroków wyjścia z alergii” ma działanie immunomodulujące. Co to znaczy?
Z jednej strony, stosując się do zaleceń programu 6 kroków, możemy ustabilizować układ immunologiczny, który przestaje reagować nadwrażliwością na pokarm, pyłki, jad owadów, czy roztocza. A stabilny układ immunologiczny przestaje atakować komórki własnego organizmu.
A z drugiej strony, wykonując zalecenia programu 6 kroków, wzmacniamy układ immunologiczny, który zaczyna zwalczać infekcje wirusowe, bakteryjne czy pasożytnicze.
Komu pomaga ja zalecenia programu „Sześć kroków wyjścia z alergii”?
Chorym, którzy cierpią na:
- atopowe zapalenie skóry (AZS) o bardzo ostrym przebiegu;
- alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe, niejednokrotnie postacie wstrząsowe;
- alergie na jad owadów, alergie kontaktowe, alergie na pyłki;
- choroby wynikające z autoagresji.
oraz
- dzieciom cierpiącym na schorzenia ze spektrum autyzmu, a także dorosłym z objawami depresji i schizofrenii;
- parom cierpiącym na niepłodność.
Prezentowane wydanie poradnika „Pokonaj alergię”
obejmuje następujące tematy:
Część 1. Marsz alergiczny przybliża temat rozwoju marszu alergicznego. Dowiesz się, jakie są najczęściej występujące mechanizmy odpowiedzialne za rozwój alergii. Poznasz wybrane choroby, których przyczynami są alergia i nietolerancja pokarmowa. Zdarza się, że szukamy przyczyny swoich schorzeń przez wiele lat, a one często leżą przed nami, na naszym talerzu.
Część 2. Program „Sześć kroków wyjścia z alergii” Przedstawione są w niej konkretne działania likwidujące marsz alergiczny:
Krok 1. Regeneracja jelit. W tym rozdziale przeczytasz o warunkach regeneracji jelit oraz o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo przeprowadzana dieta bezglutenowa, tak, aby dokonać regeneracji jelit i nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Dowiesz się, czy chorujesz na trwałą, czy nabytą nietolerancję glutenu. Poznasz choroby, których przyczyną jest nieprzestrzeganie zaleceń diety bezglutenowej. Zapoznasz się też z prawidłowo przeprowadzoną dietą bezmleczną oraz bezcukrową, dowiesz się, jak przeprowadzić diagnostykę alergii i nietolerancji pokarmowych, a także poznasz zalecenia diety rotacyjnej, która pomaga w alergiach na wiele produktów.
Krok 2. Likwidacja pseudoalergii. W tym rozdziale dowiesz się, jak u alergika bezpiecznie zlikwidować obciążenia pasożytnicze, bakteryjne, wirusowe. Zaskoczy Cię informacja na temat patogenów, które mogą występować w przypadku osłabienia układu odpornościowego, co często dzieje się w alergiach. Poznasz bezpieczny dla alergika program przeciwgrzybiczy. Dowiesz się, jakie produkty powodują reakcje pseudoalergiczne.
Krok 3. Profilaktyka przeciwastmatyczna. W tym kroku przedstawiam zalecenia przeciwastmatyczne, które zapobiegają rozwojowi alergii na roztocza lub pyłki.
Krok 4. Detoksykacja organizmu. Obecnie popularne stały się diety detoksykacyjne: głodówki, monodiety, posty, leczenie ziołami. W tym kroku omawiam, w jaki sposób proces detoksykacji jest dla alergika bezpieczny.
Krok 5. Nabywanie tolerancji na produkty szkodliwe. Dowiesz się, jak wprowadzać pokarmy, które Cię wcześniej uczulały.
Krok 6. Utrzymanie efektów programu. W tym rozdziale omawiam elementy utrzymania efektów programu „Sześć kroków wyjścia z alergii”. Dowiesz się, jaki rodzaj ruchu jest bezpieczny dla alergika. Poznasz bardzo proste ćwiczenia (np. koherencja serca), które wyciszą Twój układ nerwowy.
Część 3. Kuchnia naturalna według programu „Sześć kroków wyjścia z alergii” W tej części omawiam produkty kuchni naturalnej, którą opracowałam według programu, i ich wpływ na zdrowie alergika.
Natomiast w części 4. Przepisy kuchni naturalnej podaję opracowane przez siebie przepisy z zakresu diety rotacyjnej, które znacznie ułatwią układanie jadłospisu. Proponowane potrawy są proste, szybkie i tanie. Mam nadzieję, że zdjęcia, które ilustrują niektóre dania, będą dla Czytelnika inspiracją.
Spis treści
Przedmowa......................... 11
Podziękowania......................... 13
Wykaz skrótów......................... 14
Wstęp......................... 15
Jak powstał program „Sześć kroków wyjścia z alergii”...................... 15
Dlaczego napisałam nową wersję poradnika „Pokonaj alergię?”...................... 16
Część 1. Marsz alergiczny – cichy zabójca......................... 21
Rozdział 1. Nadwrażliwość pokarmowa....................... 23
Podział w zależności od przyczyny...................... 23
Charakterystyka objawów...................... 24
Czynniki sprzyjające powstawaniu nadwrażliwości pokarmowych...................... 27
Schemat rozwoju marszu alergicznego...................... 29
Parametry świadczące o toczących się stanach zapalnych w organizmie...................... 35
Rozdział 2. Przewodnik po wybranych chorobach wynikających z marszu alergicznego. Przyczyny i leczenie 37
Atopowe zapalenie skóry...................... 37
Alergiczny nieżyt nosa...................... 40
Alergiczne zapalenie zatok przynosowych...................... 41
Astma...................... 42
Anafilaksja jamy ustnej...................... 48
Pyłkowica...................... 48
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa...................... 50
Nieswoiste zapalenie jelit: choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz nieokreślone zapalenie okrężnicy 52
Reumatoidalne zapalenie stawów...................... 52
Choroba Hashimoto...................... 54
Wybrane choroby z autoagresji...................... 57
Podsumowanie...................... 58
Rozdział 3. Przewodnik po wybranych lekach stosowanych w leczeniu alergii 59
Inhibitory pompy protonowej...................... 59
Kortykosteroidy...................... 60
Leki przeciwreumatyczne i przeciwzapalne...................... 60
Antybiotyki........................ 61
Leki przeciwhistaminowe........................ 62
Podsumowanie........................ 62
Rozdział 4. Schorzenia jelit – główna przyczyna rozwoju marszu alergicznego 63
Zanik kosmków jelita cienkiego........................ 64
Zespół nieszczelnego jelita........................ 68
Zaburzona flora bakteryjna jelit........................ 70
Podsumowanie........................ 71
Część 2. Program „Sześć kroków wyjścia z alergii”........................... 73
Krok 1. Regeneracja jelit......................... 77
Szczelność jelit........................ 77
Dieta bezglutenowa........................ 78
Celiakia........................ 85
Dieta bezmleczna........................ 91
Dieta bezcukrowa........................ 97
Inne alergeny i sposoby ich eliminacji...................... 100
Metody diagnostyki alergenów...................... 104
Testy z krwi, panele alergiczne oraz testy na nietolerancje pokarmowe...................... 105
Dieta rotacyjna...................... 107
Suplementacja dla jelit...................... 112
Krok 2. Likwidacja pseudoalergii....................... 117
Pseudoalergia, nietolerancja histaminy...................... 117
Likwidacja pasożytów, bakterii, wirusów, grzybów...................... 124
Wpływ wirusów na choroby alergiczne...................... 127
Bakterie pogłębiające objawy alergiczne...................... 130
Wpływ pleśni oraz drożdżaków na stan zdrowia alergika...................... 134
Syndrom chorego budynku (SBS)...................... 137
Drożdżak Candida – diagnostyka i leczenie...................... 139
Krok 3. Wprowadzenie profilaktyki przeciwastmatycznej....................... 147
Krok 4. Detoksykacja organizmu....................... 149
Na czym polega detoksykacja organizmu...................... 149
Bezpieczna detoksykacja dla alergika – równowaga kwasowo-zasadowa...................... 150
Choroby wynikające z zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej...................... 155
Insulinooporność/cukrzyca...................... 156
Zalecenie żywieniowe...................... 157
Inne terapie detoksykacyjne...................... 158
Krok 5. Nabywanie w miarę upływu czasu tolerancji na pokarmy
szkodliwe..................... 163
Krok 6. Utrzymanie efektów leczniczych programu....................... 165
Dbaj o równowagę emocjonalną...................... 172
Relacje partnerskie. Kto kocha, ten rozmawia – o wszystkim... 176
Sen – ostatni element układanki utrzymania efektów programu.... 182
Składniki mineralne w diecie alergika.................... 182
Witaminy w diecie alergika.................... 195
Część 3. Kuchnia naturalna według programu „Sześć kroków
wyjścia z alergii”....................... 211
Rozdział 1. Informacje ogólne.......... 213
Co to jest żywność wysokoprzetworzona?.................... 213
Węglowodany w kuchni naturalnej.... 214
Wolne rodniki – wpływ na zdrowie alergika....... 215
Dieta eliminacyjna a niedobory składników odżywczych niezbędnych
do usuwania wolnych rodników i poprawy stanu zdrowia................ 216
Rozdział 2. Superżywność w diecie alergika..................... 219
Zupy w diecie alergika....... 219
Glony morskie w diecie alergika....... 219
Drożdże w diecie alergika.................... 221
Rozdział 3. Zioła i przyprawy w diecie alergika..................... 222
Sól.............. 222
Dodatki....... 222
Zioła........... 223
Rozdział 4. Warzywa i owoce.......... 224
Warzywa liściaste....... 225
Warzywa korzenne i rzepowate... 228
Warzywa owocowe.... 228
Technologia przygotowywania warzyw....... 228
Sposoby podania warzyw.................... 229
Owoce........ 232
Rozdział 5. Kasze i zboża w diecie alergika..................... 233
Produkty zbożowe występujące w kuchni niealergizującej.................... 233
Rozdział 6. Suche rośliny strączkowe w diecie alergika..................... 237
Rośliny strączkowe w diecie niealergizującej.................... 237
Rozdział 7. Białka w diecie alergika........ 241
Białka roślinne.................... 241
Inne polecane źródła białka.................... 241
Jajka w diecie alergika....... 242
Rozdział 8. Tłuszcze w diecie alergika..................... 243
Właściwości tłuszczów.... 243
Procesy zachodzące podczas przechowywania tłuszczów.... 244
Nasiona i orzechy w diecie alergika.................... 246
Rozdział 9. Jak ułatwić sobie pracę w kuchni..................... 248
Część 4. Przepisy......................... 251
Dieta rotacyjna....................... 253
Dzień 1.......... 255
Dzień 2.......... 296
Dzień 3.......... 317
Dzień 4.......... 340
Rozdział nieobowiązkowy......................... 368
Relacje pacjentów......................... 374
Literatura......... 385